duminică, 20 iunie 2010

USB bootabil si BartPE / Boot BartPE from USB

am tot cautat zilele astea cum sa fac un USB stik bootabil si am gasit tutoriale gramada. uenele binenteles incomplete, altele probabil ca nu merg

din cauza ca eu le-am incercat pe windows 7 64bit, altele probabil ca au fost doar copiate si puse pe bloguri fara sa fie incercate, iar uniichiar nu se pricep deloc si au 15 ani. pana la urma am gasit o varianta, nu este cea mai buna, dar pana la urma urmei face ceea ce ai nevoie. nu

numai ca am vrut sa-l fac bootabil dar am vrut sa-l fac sa mearga impreuna cu aplicatia arhicunoscuta BartPE (Bart Preinstalled Environment),aplicatie care poate fi customizata asa cum ai chef sau nevoie. pentru inceput este nevoie de cateva utilitare pe care le vom downloada de la bun inceput:

Bootable USB-Drive Utility v.1.6.9 link
BartPE v.3110a link
Hp Drive Key Boot Utility (un utilitar de la HP cu care putem formata rapid stikurile) - link


plugin-uri BartPe - link - aici gasiti o intreaga lista de plugin-uri
pentru BartPE iar daca nu vi se par de ajuns puteti gasi pe pagina acea si cateva link-uri catre alte site-uri
se dezarhiveaza arhiva pebuilder3110a.zip, iar rezultatul va fi un director cu acelasi nume pebuilder3110a. in acel director aveti mai multe fisiere si directoare dintre care pe noi o sa ne intereseze directoarele plugin si drivers. toate plugin-urile luate se dezarhiveaza(daca sunt sub forma de arhive) sau se adauga din interfata aplicatiei folosind butonul add dar neaparat fisierele trebuie sa fie sub forma de cabinete ( *.cab ). daca aveti cd-uri cu drivere pentru retea sau drivere pentru SATA ele se pot adauga in directorul drivers, binenteles o sa gasiti in interiorul acelui director cateva explicatii.

aceasta aplicatie BartPE pregateste fisierele care in final vor ajunge pe stik-ul bootabil, iar pentru asta veti avea nevoie de fisierele de sistem gasite pe cd-ul de instalare ale unui windows (xp, 2003). copiati intreg directorul I386 de pe cd-ul de instalare in directorul pebuilder3110a sau unde vreti voi numai sa va fie usor atunci cand il veti cauta.

dupa acest pas, veti dezarhiva aplicatia Bootable USB-Drive Utility v.1.6.9 in acelasi director pebuilder3110a.

acestea au fost pregatirile:
1. download aplicatii de care avem nevoie.
2. dezarhivarea aplicatiilor si aranjarea lor in directoarele specificate
3. download-area plugin-urilor necesare si adaugarea in directoarele specificate

acum deja trecem la pasii in care vom crea stik-ul bootabil:
lansam aplicatia pebuilder.exe si intotdeauna lansati-o cu drepturi de administrator (clic drepta run as), in prima cale vom indica calea catre acel director I386, la custom lasam liber, iar in campul 3(output) lasam asa cum este default (BartPE). La media output putem lasa none sau putem alege Create ISO image daca vrem sa gasim rezultatul final si intr-o imagine de tip iso. verficam si plugin-urile apasand butonul Plugins, plugin-urile se activeaza cu enable/disable, iar daca totul este in regula apasam butonul Build. apar niste ferestre de accept si unele instiintari dupa care vom gasi directorul BartPE in directorul notru pebuilder3110a .

avem aplicatia BartPE construita in acest moment, acum va trebui sa facem USB Stik-ul bootabil.
eu am dezarhivat aplicatia Bootable USB-Drive Utility v.1.6.9 in interiorul directorului pebuilder3110a intr-un director numit USB-Boot_Utilities iar acolo sau unde ati dezarhivat voi trebuie sa gasiti BOOTABLE_USB-DRIVE.cmd, acesta se lanseaza si meniul aparut este extrem de sugestiv. de aici totul este simplu, urmariti meniul acela fisierele sunt deja la locul lor, stik-ul va fi formatat automat si fisierele copiate in acelasi mod. foarte important este a verifica litera corespunzatoare drive-ului fostru ca nu cumva sa formatati altceva.

cam asta ar fi, sper sa fi fost coerent, mai ales ca am stat 2 zile sa caut si sa incerc toate traznaile posibile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu